科学研究

材料学院学术报告三十四:纳米纤维功能材料设计及其在新能源和水处理领域的应用

发表于: 2019-07-08 17:30 点击:

报告主题:纳米纤维功能材料设计及其在新能源和水处理领域的应用

报告嘉宾:张文静(资深研究员,丹麦科技大学)

时  间:2019年7月12日(周五)下午2点

地  点:材料学院B2-537

报告人简介

张文静博士是丹麦科技大学环境工程学院资深研究员,博士生导师及电纺丝纳米纤维材料的学术带头人。其出生于中国山东,在华南理工大学材料学院以学院第一的成绩取得高分子材料本科学位,并与2003年获得由百年国际企业-捷成集团-所提供的“捷成-香港科技大学硕士全资讲学金”进入香港科技大学。该奖学金每年仅在中国大陆地区高校中挑选2名获奖者。在此奖学金的资助下,张文静与2005年取得材料科学硕士学位,并于2009年取得能源纳米材料博士学位。张文静的博士研究成果获得学术界和商业界的关注,于毕业前夕,便被美国范德堡大学及美国国家能源部聘请为博士后研究员,专注于以纳米纤维材料架构的氢气燃料电池的深入探索。2013年她被丹麦科技大学授予Hans Christian Ørsted国际科研基金,并在六年的时间里,创立了以纳米纤维材料为核心的技术团队,在燃料电池,生物燃料,废水净化及酶催化等领域取得多项突破性进展,其中在燃料电池领域的专利已在全球20个国家取得/申请专利权。

报告内容简介

Electrospinning is the most versatile technique to design nanofiber materials with numerous applications in the fields of filtration, membranes, catalysts, reinforcement and biomedicals. Using electrospinning, we are able to design a complex structure from a rich variety of materials including polymers, metals, ceramics and composite, with the ability to control composition, morphology and secondary structure and tailor performance and functionality for specific applications. Moreover, with significant improvement in electrospinning equipment design, industrial-scale electrospinning technologies with a production rate of several thousands of square meters per day are transforming advanced material research done in our labs into products serving our everyday life.

This talk will show you the power of electrospinning technology with exciting projects that address the sizable challenges in energy and environmental applications by electrospinning, including 1) electrolyte/catalysts composite electrodes for proton exchange membrane fuel cells, 2) biomimic nanofiber membrane for water filtration and 3) Highly structure nanofiber absorbents for biogas upgrading and bio-methane storage.

Furthermore, an introduction of research culture and funding program at The Technical University of Denmark will be presented, to welcome more collaborations with students and professors at Shenzhen University.

欢迎有兴趣的师生前来参加!

材料学院

2019年7月8日

地点 材料学院537会议室 时间 下午14:00
时分 07-12 星期 星期五